
Ajurweda to zasób wiedzy, którym częstuje nas Natura,
to intuicyjna inteligencja, z którą się urodziliśmy.
Ajurweda to język używany przez Naturę
do komunikowania się z nami,
a my używamy go do komunikowania się z jedzeniem i odwrotnie.
Podobnie jak w przypadku ustalonych grup krwi,
nasza ajurwedyjska grupa ciała jest również ustalona
w czasie poczęcia, w oparciu o zdrowie nasienia, komórki jajowej
i sposobu odżywiania matki podczas ciąży.
Każdy typ ciała ma specyficzny podręcznik zaleceń i przeciwwskazań
Posiada listę pokarmów, która pomaga nam zachować zdrowie.
Pomaga zapobiegać chorobom, które są związane
z brakiem równowagi poszczególnego elementu.
Ajurweda to licząca 5 tys. lat nauka o profilaktyce zdrowotnej.
Prosta – ponieważ jest nauką zakorzenioną w zasadach Natury.
Nic innego nie może pomóc zapewnić zdrowszej przyszłości
niż powrót do naszego źródła energii – Natury.
Nasza podróż przez życie jest zależna od hojnych darów Natury
w postaci ziemi, wody, ognia, powietrza i przestrzeni,
które podtrzymują życie.
Tak jak uczymy się wielu języków, aby komunikować się z ludźmi..
Musimy także nauczyć się języka Natury,
aby nauczyć komunikować się z własnym ciałem i jedzeniem.
Nasz organizm intuicyjnie wie
co jest dobre dla przetrwania, wzrostu i regeneracji komórek.
Jednak ze w względu na nadmierną sztuczną stymulację,
konsumpcję i nadmiar informacji,
nasza intuicja zasiadła na tylnym siedzeniu
za analitycznym umysłem funkcjonującym w trybie przetrwania.
Ajurweda pozwala zrozumieć potencjalną energię pożywienia,
która pod wpływem przemian chemicznych i metabolicznych
uwalnia energię kinetyczną.
Ta energia ma określony wpływ na umysł i emocje naszego ciała.
Możemy kontrolować nasze emocje po prostu zmieniając
naszą dietę, paletę smaków i metody gotowania.
W Ajurwedzie chodzi o wybranie życia w świadomości i lekkości.