
pełen miłości
i pełen nienawiści.
Pragniemy go,
unikamy,
próbujemy się dogadać..
Słodki smak
uważany jest przez Ajurwedę za najważniejszy
ze wszystkich sześciu smaków.
Słodki smak
w ajurwedzie oznacza naturalnie słodkie produkty, w tym mleko, ghee, ryż, pszenicę i inne zboża i rośliny strączkowe, a także słodkie owoce, daktyle, miód..
Ajurweda uczy,
że słodki smak odżywia i pobudza umysł,
łagodzi głód, odżywia tkanki, poprawia odporność.
Co ważne, kojarzy się z pozytywnymi emocjami szczęścia, zadowolenia, spokoju, pogody ducha, miłości i satysfakcji,
gdy jest spożywany w odpowiednich ilościach.
Jeśli stosujemy dietę ajurwedyjską lub satwiczną, w naturalny sposób będziemy unikać przetworzonej żywności zawierającej dużo cukru.
Mniej przetworzone cukry, takie jak miód i syrop klonowy mają spokojny wpływ na nasze umysły.
Jeśli to możliwe, wybierajmy bardziej naturalne cukry zamiast ich wysoko przetworzonych odpowiedników.


